top of page
Zoeken

Stel een trainingsschema op voor je paard met deze 4 tips

Bijgewerkt op: 28 apr. 2022Het komt regelmatig voor dat ik voor klanten trainingsschema's op moet stellen nadat hun paard of zijzelf een blessure hebben opgelopen. Pas moest ik bijvoorbeeld nog een schema opstellen voor een paard wat een hamstringblessure opgelopen had. Dit kan best een uitdaging zijn. Je wil er voor zorgen dat de spier genoeg tijd krijgt om te herstellen, maar je wil niet dat je hierdoor de spier onderbelast.


In sommige gevallen komt het helaas voor dat ik een trainingsschema op moet stellen voor een blessure die is ontstaan nadat de spieren of pezen langdurig overbelast zijn. Om een langdurig revalidatietraject te voorkomen is een goed trainingsschema daarom belangrijk om jouw paard gezond te houden.


Hieronder lees je een aantal tips voor het opstellen van een trainingsschema voor jouw paard!Tip #1 - Bepaal je doelen


Om een trainingsschema op te kunnen stellen is het belangrijk dat je weet wat de doelen zijn voor jouw paard. Het trainingsschema voor een dressuurpaard zal er heel anders uitzien dan dat van een endurance paard. Het schema van het eerste paard zal meer focussen op kracht, terwijl de andere meer focust op uithoudingsvermogen.


Bedenk daarom wat het einddoel is voor jouw paard. Wil je een Z-proef kunnen rijden? Ga dan na hoe lang een proef gemiddeld duurt. Bekijk hoeveel stap, draf en galop er in de proef zit en hoe lang jouw paard een oefening moet kunnen volhouden.Tip #2 - Rust is net zo belangrijk als trainen


Je paard elke dag intensief trainen gaat er niet voor zorgen dat de spieren van je paard sterker worden. Het tegendeel is zelfs het geval! De spieren krijgen niet genoeg rust en raken overbelast. Als deze overbelasting lang genoeg duurt kunnen er zelfs blessures ontstaan.


Zorg er dus voor dat je genoeg rustperiodes in je schema inbouwt. Dit heeft te maken met de wet van supercompensatie; training zal het lichaam een prikkel geven om zichzelf te herstellen. Om te voorkomen dat de spieren in een volgende training weer te veel belast worden, zal het lichaam overcompenseren voor de vorige trainingsprikkel. Wanneer je precies op dit moment een nieuwe trainingsprikkel geeft, kom je in een stijgende lijn terecht!


Over het algemeen is de regel dat een intensieve training gevolgd wordt door 48 uur (actieve) rust. Dat betekent dat de dag na een lange buitenrit of training met veel galop, je afwisselt met een lichte training, zoals aan de hand een stuk stappen.Tip #3 - Zorg voor genoeg variatie


Elke training precies hetzelfde rondje rijden is niet alleen saai, maar ook erg schadelijk voor het lichaam. Hoeveel ruiters zijn er niet die dagelijks hetzelfde rondje in de bak rijden. De ene dag misschien meer linksom dan rechtsom, maar veel variatie in de training is niet te bekennen. Door deze manier van trainen wordt het lichaam op een hele eenzijdige manier belast, waardoor op de lange termijn (overbelasting)blessures, zoals peesblessures kunnen ontstaan.


Zorg er dus voor dat je de training in de bak afwisselt met bijvoorbeeld buitenrijden, longeren en werken aan de hand.Tip #4 - Wees creatief


Wil je graag de kracht en coördinatie van je paard verbeteren? Zorg er dan voor dat je je paard genoeg uitdaagt in de training. Vaak kan je door gebruik te maken van heuvels en balkjes een intensieve krachttraining maken.


Op buitenrit probeer ik bijvoorbeeld altijd alle heuvels en losse takken mee te pakken om zo mijn paard extra uit te dagen.Voorbeeldschema


Als je deze tips toepast in jouw trainingsschema, kan deze er uit komen te zien als onderstaand voorbeeldschema.


Dit is een voorbeeldschema voor een gezond paard wat binnenkort M2 dressuur gaat starten.


(Bij elke training hoort een goede warming-up en cooling-down van ongeveer 10 min.)Week 1

Dag 1: Rijden 45min

- basis draf/galop werk

Dag 2: Longeren 20min

- Overgangen halt-stap-draf

- Stap balkjes

Dag 3: Rijden 45min

- Drafbalkjes

- Stap-galop overgangen

Dag 4: Wandelen 30min

Dag 5: Rijden 45 min

- Warming-up 10 min (ook zijgangen in stap)

- Contragalop

Dag 6: Rustige buitenrit 30 min

- veel obstakels meenemen

Dag 7: Rust


Week 2

Dag 8: Rijden 45min

- Proef rijden

Dag 9: Werken aan de hand 30min

- Zijgangen stap/draf

- Achterwaarts

Dag 10: Rijden 45 min

- Basis draf/galopwerk

- Stap - galop overgangen

Dag 11: Wandelen 30min

Dag 12: Wedstrijd

Dag 13: Rust

Dag 14: Longeren 30 min

Stap, draf & galop beide kanten


Wil je graag zelf een gepersonaliseerd trainingsschema voor jouw paard én jezelf ontvangen?


Tijdens de 'Horse & Rider' analyse krijg je niet alleen een uitgebreide analyse van jezelf en je paard, maar ontvang je ook een stappenplan waar je meteen mee aan de slag kan gaan om jullie prestaties te optimaliseren!


Klik hier om een analyse te boeken!


1.819 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page